Aikido

Harmonie Energie Methode

Grenzen stellen begint hier!

Aikido is van oorsprong een Japanse krijgskunst, welke is ontwikkeld door Morihei Ueshiba (1883 – 1969).

[foto] Morihei Ueshiba, de grondlegger van Aikido

Zijn naam betekent: “overvloedige vrede” en hij is in staat geweest om de relatief harde Jiu-Jitsu en Taijutsu technieken van het oude Japan om te vormen naar de vriendelijke bewegingen van Aikido.

Het woord Aikido bestaat uit 3 delen:
AI = Harmonie
KI = Energie (innerlijk en uiterlijk)
DO = “de weg” ofwel de manier waarop men iets doet.

morihei-ueshiba-portrait-5751
Morihei Ueshiba

Aikido draait in betekenis om het leren “werken” met jezelf en anderen op een ontspannen manier. Het combineren van je eigen houding, je eigen mentaliteit en een “set” van gereedschappen in de vorm van bewegingen, klemmen, draaiingen en worpen.

Morihei Ueshiba was middels zijn verfijnde technieken in staat om aanvallen in fysieke zin maar vooral mentaal, vrij eenvoudig om te zetten en te neutraliseren, hij hanteerde daarbij soms een “sanctiebeleid” maar maakte niets kapot. De kracht van het werken volgens aikido ligt voornamelijk in het feit dat je voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarmee iets aan te doen, we maken in aikido niets kapot.

De kern in werken met Aikido, ligt voornamelijk in het ontspannen bewegen waar de martiale achtergrond ook op de achtergrond blijft. Op het moment dat een aanvaller toeslaat en je ontspant, ben je in staat om te voelen en kun je adequaat reageren. Als je op dat moment zelf ook aanspant, kun je de situatie niet goed aanvoelen. Blijf bewegen en blijf voelen. De vorm van Aikido die hier wordt beoefend is gericht op een rechte houding, stabiel leren staan maar is geenszins een krijgskunst waar je in geval van een aanval door getrainde vechters op straat jezelf  goed mee kunt verdedigen. De werkvormen die we hanteren is gericht op het samenspel en niet op een gevecht.

Voor de werkelijke verdedigingstechnieken en manieren om te leren omgaan met getrainde vechtsporters, oefenen we in een aangepaste stijl van de oude Samurai Aikijutsu.

Alles in Aikido, en vaak ook daarbuiten, komt neer op het leren ontspannen en acteren in het “hier en nu”, terwijl er een “aanval” is. In het Aikido wordt een aanval niet als een aanval gezien maar meer als een ontmoeting. Geen agressie en spanning maar ruimte maken in je hoofd en om je heen.

 

aikido-32

Start typing and press Enter to search