Aikijutsu

“Take the mind”

Aikijutsu is een zeer effectieve manier van zelfmanifestatie en heeft net als Aikido geen competitie-elementen.  Daarnaast zijn sommige technieken dermate effectief dat we in deze discipline goed en alert met elkaar omgaan. De voornaamste toevoegingen van Aikijutsu ten opzichte van Aikido zijn voornamelijk:

  • Meer losse vormen en combinaties.
  • Effectief in een kleine ruimte door het gebruik van kleine cirkels en rechtlijnige bewegingen.
  • Veel grondwerk (ne-waza), waar Aikido stopt, gaat Aikijutsu verder. Alle technieken voor op de grond (1 op 1) worden toegepast.
  • De klemmen en andere immobilisatietechnieken hebben meer weg van het oude Samurai-Aikijujutsu.
  • Toepassing van drukpunten vanuit het  KyushoJitsu (alleen volwassenen).
  • Toepassingen op het gebied van verwurgingen (alleen volwassenen).
  • Ontwapenings-oefeningen.

Deze stijl van Aikijutsu is niet traditioneel en daardoor goed toepasbaar in de dagelijkse praktijk omdat niet alleen de technieken erg effectief zijn maar meer omdat er veel op mentaal niveau wordt gewerkt. In tegenstelling tot het traditionele Aikido, wordt er binnen het Aikijutsu volop gebruik gemaakt van grondtechnieken.

Aikijutsu is een uitgekiende manier om aan je eigen mentaliteit te werken, er is geen verleden, geen toekomst, alleen het moment in het nu is belangrijk. Aikijudo kenmerkt zich door de talloze combinaties van klemmen op polsen, vingers, armen en direkte worpen en houdgrepen. De filosofie achter de klem, wurg en werptechnieken is steeds dat er niets wordt kapotgemaakt. Alle bewegingen volgen de natuurlijke opbouw en functie van het lichaam. De basis is om te leren werken met elkaar op een ontspannen manier en nergens een oordeel over te hebben.

Hoe sterk wil je worden? Hoeveel wil je bewijzen en aan wie wil je wat bewijzen?

“Aanvallers” worden niet gebroken, alleen hun intentie. Er worden zachte bewegingen gebruikt waar relatief weinig lichaamskracht voor nodig is. Er wordt altijd een mogelijkheid open houden om de aanvaller tot bezinning te brengen, er wordt nooit destructief gewerkt binnen de technieken en de houding van Aikijutsu .

Binnen Aikijutsu wordt veel aandacht besteed aan de werking van het menselijk lichaam en je leert wat je eigen verhouding is tot anderen.

iriminage

Start typing and press Enter to search