Hieronder is een impressie van de Aikijudo / Aikijutsu lessen te zien.

Alle bewegingen, klemmen en worpen ontstaan vanuit het centrum van het lichaam en daarmee ook vanuit het centrum van de “mind”. Als je fysiek “recht”leert staan, kun je dat makkelijker ook mentaal aanleren. Niet alles is eenvoudig te leren door het te zien en horen. Soms is het beter om te voelen. Op bovenstaande afbeelding sta ik recht in mijn centrum en maakt het niet uit wie mij vast heeft of “aanvalt”, ik heb in volledige ontspanning mijn postuur en richting gekozen en dat wordt het ook. Hoe meer de “aanvaller” tegenwerkt, hoe vervelender het voor haar wordt.

 

Drukpunt op de voet en op de binnenkant van het bovenbeen: de “tegenstander” moet onherroepelijk opgeven. De drukpunten zijn een studie apart en dat kost veel moeite en energie. Toch is het verbazend hoe het “aantikken” of “aanduwen” van deze punten tot volledige verslapping van intenties kan leiden. Ook in deze beweging is mijn houding volledig gecentreerd, ook mentaal.

 

Aanleggen van een beenklem na een trap. Het aanleggen van deze beenklem gaat niet alleen over balans en drukpunten (Blaas 57 in dit geval) maar ook de mechanische “lock” op de enkel van de “tegenstander”.

 

We oefenen veel met zwaarden en stokken om een rechte en gebalanceerde houding te trainen. Ook bij het slaan met een zwaard, stok of ander “wapen”,  is het belangrijk dat de ademhaling goed is en dat er vooral ontspannen wordt geslagen.

 

“Aanval” naar het gezicht wordt gezien als een ontmoeting, geen agressie, geen kracht maar ontspannen “antwoord” geven.

 

Theoretische presentaties afgewisseld met praktijkoefeningen.

 

Zelf oefenen met collega’s, ervaren wat het met je doet als je een aanval als een “aanval” ziet of als een ontmoeting.

 

Ellebogen bij je houden, compact en ontspannen bewegen vanuit je centrum…… ook op de grond. Dit is slim werken en als dit niet wordt gedaan, is het op de grond (vooral tegen een geoefende vechter) meteen afgelopen met je. Zo min mogelijk “openingen” geven aan de ander en je energiepeil laag houden, dan houd je het het langste vol.

 

Uitleg op de mat, tijdens de trainingen is erg belangrijk. Rust in het “spel” en aandacht voor elkaar is de basis van de trainingen.  Geen ruimte voor ego’s, die laten we thuis als we naar de mat komen.

 

Voorbeeld van een “arm-baar” waar de ander onherroepelijk moet afkloppen. Hoe beter er tijdens deze trainingen wordt ontspannen, hoe eerder men kan aanvoelen waar de grens ligt.

 

 

Vrouw of man, groot of klein, het maakt niet uit, als je de rust kunt bewaren en de technieken weet, is dit het resultaat!

Start typing and press Enter to search