Aikido / Aikijudo / Aikijutsu

Jeugd van 8 jaar tot 15 jaar: maandagavond 19:00u tot 20:00u

Vanaf 15 jaar: maandagavond 20:00u tot 21:30u

Tarieven:

Jeugd: €25,- per maand / 1 x per week trainen.

Volwassenen: €32,50 per maand / 1 x per week trainen.

Opzegtermijn 1 maand.

Lokatie:

Oude Bosscheweg 15
5301 LA Zaltbommel
Tel. 06-3837-1945

Harmonie

De kern in werken met Aikido / Aikijudo, ligt voornamelijk in het ontspannen en leren werken in oordeelloosheid. Op het moment dat een aanvaller toeslaat en je ontspant, ben je in staat om te voelen. Als je op dat moment zelf ook aanspant, kun je de situatie niet goed aanvoelen. Blijf bewegen, blijf voelen.

Weg

Niet het gevecht aangaan, wel de confrontatie en probeer daarin te ontspannen. Aikido / Aikijudo zal je laten zien dat er mogelijkheden zijn om met dat soort situaties om te gaan en ogenschijnlijk negatieve gebeurtenissen om te zetten in positieve energie.

Energie

Alles in Aikido / Aikijudo, en vaak ook daarbuiten, komt neer op het leren ontspannen en acteren in het “hier en nu”. In het Aikido wordt een aanval niet als een aanval gezien maar meer als een ontmoeting, geen agressie en spanning maar ruimte maken om je heen en in je hoofd.

Vorming

Het structureel trainen van Aikido / Aikijudo wordt een deel van je leven. Het zal je bewust doen worden dat iedere vorm van contact, fysiek of mentaal, eerst door je ego wordt beoordeeld en dat die intentie spanning brengt. Het anders kijken en voelen is een gewenningsproces maar vooral een vormingsproces. Het vormingsproces zal niet altijd makkelijk zijn, je zal tegen situaties aanlopen die pijn doen, vooral de pijn van jezelf. Door consequent te blijven trainen, ontstaat progressie, de rust in je lichaam en geest neemt toe. Als de ontspanning beter wordt, zul je je steeds beter gaan voelen en een aanval als een ontmoeting zien. Stapje voor stapje kun je beter omgaan met kritiek, met op- en aanmerkingen van mensen en zal je de rust ervaren als je niet steeds de strijd aan hoeft. Je bent je bewust! En waar je bewust bent, is geen plaats voor het ego!

Veelgestelde vragen

Zijn er examens?

Binnen het traditionele Aikido-Aikijudo zijn examens, ze beginnen met de zogenaamde Kyu-graden en gaan na vele jaren oefening door in de Dan-graden. De leraar bepaalt wie er op welk moment examen doet.

Er zijn heel veel verschillen in de Aikido-wereld met betrekking tot examens en er zijn ook heel veel verschillende stijlen Aikido met ieder hun mooie bijzonderheden. Bij Aikirivers wordt de stijl van de AikiNagare (vloeiende en ontspannende maier van bewegen). De technieken en grondslag van de AikiNagare stijl is voor een deel traditioneel

Wat afwijkt van de standaard Aikido en Aikijujutsu is dat in de AikiNagarestijl heel veel bewegingen, stijlen en technieken worden gecombineerd. De invloeden van andere martial arts kom je tegen in het AikiJudo / Aikijutsu binnen de AikiNagare-stijl.

Er wordt uitgegaan van het gegeven dat “alles er al is”, je moet het alleen zien en kunnen toepassen. Dit valt of staat met het feit of je accepteert dat je wordt aangevallen. Als je een aanval ook als een aanval ziet, wordt het ook een gevecht.

Aikijudo heeft elementen uit de volgende krijgskusten:

 • Samurai Aikijujutsu
 • Aiki-ken
 • Ken-Jutsu
 • Systema
 • Kung-fu
 • T’ai Chi
 • Jiu jutsu
 • Braziliaans Jiu jutsu
 • Hapkido
 • Iaido
 • Kyusho Jutsu
Zijn er wedstrijden binnen Aikido / Aikijudo?

Nee, er zijn geen wedstrijden. Zoals in het Judo en bijvoorbeeld Karate zijn er wel wedstrijden en dat kan ook omdat de filosofie achter deze sporten ook toelaat dat er een winnaar kan zijn.

In het Aikido / Aikijudo (met uitzondering van het Tomiki Aikido) zijn er geen competitie-elementen te vinden. Binnen deze krijgskunsten gaan we ervan uit dat de ontwikkeling bij jezelf ligt en dat je het lichaam en de geest van de andere personen “leent” of gebruikt om zelf (samen) verder te komen.

De “puurheid” van de bewegingen, de mate van ontspanning en “aanwezigheid in het nu” zou teveel worden aangetast als er wedijvering zou plaatsvinden. Daarnaast stammen (voor de volwassenen) de klemmen, worpen, drukpunten en verwurgingen af van de oude Samurai Aikijujutsu technieken en die kunnen dodelijk zijn, vandaar dat we het rustig en respectvol houden, zonder wedstrijden.

Vanaf welke leeftijd kan Aikido worden beoefend?

Aikido is voor alle leeftijden, van 6 tot 99?

Er is veel vraag naar Aikido en met name Aikijudo voor kinderen. Voor kinderen is het, net als volwassenen, erg belangrijk om grenzen te leren stellen en daar hoort ook een “sanctiebeleid” bij als er niet naar het kind wordt geluisterd. Als er over de grenzen van het kind wordt gegaan zijn er ”gereedschappen” in de vorm van klemmen en worpen om naar de anderen duidelijk te maken waar de grens ligt.

Aikido en Aikijudo hebben impact op de ontwikkeling van de geest en het lichaam die bij kinderen beide nog in de groei zijn. Vandaar dat de lessen die wij aanbieden voor kinderen op zowel fysiek als mentaal vlak zijn aangepast aan de leeftijd. Sommige klemmen passen wij niet toe en leren wij ook niet aan als het lichaam van het kind dat nog niet aan kan.

Verder is het belangrijk dat we de lessen inrichten in de belevingswereld van kinderen, daarom zijn deze lessen anders dan de volwassenen lessen.

Toch trainen we bij Aikirivers ook met alle leeftijden door elkaar, juist omdat dan van de volwassenen wordt gevraagd om zich in het kind te verdiepen, ook als het niet het eigen kind is. Rustige bewegingen, respectvol trainen door heel erg in het nu te zijn engoed te voelen wat elkaars intenties zijn. De rijpe en ontwikkelde geest van de volwassene samen met de jonge, onbevangen en eerlijke geest van het kind geeft mooie creaties en schept bij beiden een voldaan gevoel.

Hoe groot zijn de groepen?

Voor de volwassenen gaat het om een groep van ongeveer 10 tot 15 mensen, vrouwen en mannen door elkaar en van alle leeftijden.

Voor de kinderen is het een zeer stabiele groep met momenteel 8 kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar, jongens en meisjes.

Welke hulpmiddelen gebruiken we?

Naast de set “gereedschappen” in de vorm van klemmen en worpen, bestaat er ook een aantal traditionele wapens die zijn overgenomen uit de traditionele Samurai Aikijujutsu waarmee we oefenen. Dit zijn de Jo (een stok van ongeveer 120 cm)  en een bokken (een houten oefenzwaard). De kern van het gebruik van deze wapens is het corrigeren van bewegingen en het aanleren van een correcte en rechte houding. Soms wordt ook gebruikt gemaakt van een “tanto” wat een dolk of mes is, ook gemaakt van hout, zonder snijvlak.

 

Informatie

Start typing and press Enter to search